yo

yo

A Templom hegy

2006. november 18. - N. D.

 

A Templom hegy a zsidóság legszentebb helye, itt állt az első és második templom melyeket az éppen aktuális hódítók romboltak le. Az 1967-es háború során a Kelet Jeruzsálemi hadműveletek során a Templom-hegy Izraeli fennhatóság alá került, ám a tolerancia jegyében és azért hogy a muzulmánok megbéküljenek Izraellel nem engedélyezték a Templom helyén épített Al-Aksza mecset bármiféle inzultálását, (úgy általában eltiltották a zsidókat a Templom hegy látogatásától) sőt az araboknak kizárólagos jogot adtak a területhez.










A Templom hegy, középen a zsidóság legszentebb helyén álló Muzulmán Al-Aksza mecset.

A történethez hozzátartozik hogy az arabok annyira hálásak voltak hogy baromira nem békéltek meg Izraellel, és 1967-óta folyamatosan pusztítják a zsidó múlt nyomait a Templom hegyen, és építik új hatalmas föld alatti mecsetüket. A cél egyértelmű: a zsidóság legszentebb helyének teljes átformálása. Amit talán a Templom hegyre és a felek hozzá-állása a legjellemzőbb az az hogy 2000-ben akkor tört ki a második Intifáda azaz „ellenállás a zsidók ellen” amikor Ariel Sharon a zsidóság legszentebb helyén azaz „ott” akarta elhelyezni a Harmadik Templom alapkövét. Végül kénytelenek voltak visszafordulni mivel a rendőrség megakadályozta őket a műveletben, és ez szolgáltatott alkalmat a palesztinoknak hogy elindítsák második terror-hadjáratukat a zsidó állam ellen.

[INN]

Az Izraeli parlament tagja, avagy a Knesszet-é bizonyos Aryeh Eldad nemrég nyílt levélben kérte a kormányt hogy a Templom hegyen ugyanazokat az emberi jogi normákat alkalmazzák mint például (a végül zárt helyen megtartott) melegfelvonulás esetében. Szerinte a zsidóknak újra engedélyezni kellene vallásuk legszentebb helyének látogatását. Párhuzamba helyezte azt hogy az Izraeli demokrácia minden ellenállás ellenére a szabad vélemény nyilvánítás jegyében engedélyezte a melegfelvonulást akkor itt az ideje hogy a vallásos zsidókat is odaengedje a Templom-hegyre.

süti beállítások módosítása